У даній статті ми вивчимо вплив випромінювання довгохвильового інфрачервоного обігрівача торгової марки «БіЛюкс», далі «обігрівач», на ріст і розвиток рослин при опаленні теплиці.

Кожен садівник при будівництві теплиці задавав собі питання: «Як економічно і безпечно для рослин опалити теплицю?». Висновки про економічності застосування обігрівачів «БіЛюкс» описані в цій статті, і тут де описано, що обігрів проводиться за допомогою довгохвильового інфрачервоного випромінювання, з довжиною хвилі λ = від 4 до 1000 мкм (від 4 000 до 1 000 000 нм). А ось вплив електромагнітного випромінювання на рослини ми розглянемо нижче.

Всі живі організми, рослини і вся поверхня планети потрапляють під вплив сонячного випромінювання. Сонячна радіація являє собою електромагнітне випромінювання в широкому діапазоні хвиль, що складають безперервний спектр від 290 до 3000нм. (Від 0,29 до 3 мкм). Ультрафіолетові промені (УФЛ), хвилі коротше 290 нм (0,29 мкм), згубні для живих організмів. Вони поглинаються шаром озону і до поверхні планети не доходять. Земної поверхні досягають головним чином інфрачервоні промені (близько 50% сумарного випромінювання) і видимі промені спектру, які становлять 45%. На частку УФЛ, що мають довжину хвилі 290-380 нм (0,29-0,38 мкм), припадає 5% променевої енергії.

В екологічному відношенні найбільшу значимість представляє видима область спектра 390-710 нм (0,39 - 0,71 мкм), або фотосинтетичний активна радіація (ФАР), яка поглинається пігментами хлоропластів і тим самим має вирішальне значення в житті рослин. Видиме світло потрібен зеленим рослинам для утворення хлорофілу, формування структури хлоропластів; він регулює роботу устьічного апарату, впливає на газообмін і транспірацію, стимулює біосинтез білків і нуклеїнових кислот, підвищує активність ряду світлочутливих ферментів. Світло впливає також на розподіл і розтягнення клітин, ростові процеси і на розвиток рослин, визначає терміни цвітіння і плодоношення, надає формотворне вплив.

Усередині цих кордонів виділені спектральні діапазони з наступними фізіологічними характеристиками:

  • 280-320 нм - надає, як правило, погано впливає на ріст і розвиток рослин.
  • 320-400 нм - грає регуляторну роль в розвитку рослин, тому доцільно присутність цього випромінювання в невеликих кількостях (кілька відсотків) в загальному променистому потоці. У невеликих дозах вони мають потужну бактерицидну дію, сприяють синтезу у рослин деяких вітамінів, пігментів, а у тварин і людини - вітаміну D. Крім того, у людини вони викликають засмагу, який є захисною реакцією шкіри.
  • 400-500 нм ( «синій») - володіє як субстратним, так і регуляторним впливом, повинен входити до складу спектра фотосинтетичний активній радіації (ФАР) для вирощування рослин. Для дорослих рослин синій колір, зокрема, регулює ширину устьиц листя, управляє рухом листя за сонцем, пригнічує ріст стебел.
  • 500-600 нм ( «зелений») - не є абсолютно необхідним для забезпечення фотосинтезу рослин, але завдяки своїй високій проникаючої здатності корисний для забезпечення фотосинтезу оптично щільних листя і густих посівів рослин.
  • 600-700 нм ( «червоний») - має яскраво виражену субстратним і регуляторним впливом. Повинен входити до складу загального випромінювання для забезпечення високого фотосинтезу. Але монохроматический (однорідний) червоне світло може призводити до аномального росту і розвитку, а в ряді випадків і до загибелі деяких видів рослин.
  • 700-750 нм ( «дальній червоний») - має яскраво виражену регуляторним дією. У невеликих кількостях (кілька відсотків) повинен входити до складу загального випромінювання.
  • більше 1000 нм - тільки тепловий вплив.

Більш наочно вище перераховане можна побачити на наступній діаграмі:


Тепер розглянемо спектр випромінювання довгохвильових інфрачервоних обігрівачів БіЛюкс, який становить 4 000 нм - 1 000 000 нм (4 - 1000 мкм). Межі випромінювання в електромагнітному спектрі представлені на діаграмі нижче:

Як видно з діаграм, випромінювання «обігрівача» знаходиться вище по довжині спектра, ніж процеси, що впливають на фізико-хімічні процеси росту і розвитку рослин. Тобто не беруть участі в них. Перебуваючи в області дальнього інфрачервоного випромінювання 4 000 нм - 1 000 000 нм (4 - 1 000 мкм), довгохвильові інфрачервоні обігрівачі «БіЛюкс», виробляють тільки тепловий вплив. Поглинання рослинами інфрачервоних променів «ІК-променів» і виділення їх в простір, є формою корисного теплового впливу на рослину як на живий організм.

Для нормального росту і розвитку рослин в тепличних умовах необхідне середовище з підвищеним рівнем вологості. Тому в теплицях можна використовувати «БіЛюкс», так як їх клас захисту для електроприладів становить IP 44 (1-а цифра "4" - захист від проникнення твердих частинок, діаметром ≥ 1,0 мм; 2-а цифра "4" - захист від проникнення води, від бризки і дрібніше). Так само обігрівачі при роботі не спалюють кисень і не сушать повітря.

З усього вище розглянутого можна зробити висновки, що інфрачервоні обігрівачі - це найбільш перспективний вид опалювальних приладів, який є оптимальним вибором для опалення теплиць восени, зимовий і весняний час.