Электрический нагреватель Мастер

Корисна порада. Як правильно підбирати електричний нагрівач з вентилятором фірми MASTER

Шановні читачі-покупці, кожне опалювальне приміщення вимагає практично індивідуального підходу. Купуючи обігрівач необхідно враховувати тепловтрати приміщення (матеріал стін, теплоізоляція даху, час відкриття дверей, воріт), різницю температури ΔT (зовнішню і внутрішню бажану) і правильно розібратися з технічною характеристикою обігрівача. Виділення якраз і спробую пояснити.

Розглянемо таблицю технічних характеристик

Отже розберемо параметри по порядку:

  1. Теплова потужність: потужність, яку видає обігрівач на виході. Так як ККД 100%, то вихідна потужність дорівнює споживаної. Вона необхідна для правильного розрахунку необхідної витраченої енергії в межах ΔT, враховуючи обсяг приміщення і коефіцієнт розсіювання. Цей параметр багато покупців взагалі не враховують або розглядають його як число витраченої електроенергії і природно намагаються вибрати його поменше
  2. Потік повітря: обсяг повітря проходить крізь тени вентилятором за час 1 годину. Найулюбленіший параметр покупця
  3. Параметр електромережі: є малопотужні однофазні моделі B 2EPB, B 3,3EPB (з кабелем живлення), і більш серйозні трифазні (вилка штепсельна на 5 контактів)
  4. Струм споживання: необхідний для правильного розрахунку площі перетину кабелю живлення. Приблизно 1 мм² витримує струм 8 А. (уважно вибирайте виробника - цифра є правдивою для якісного кабелю)
  5. Положення перемикача: з правого боку обігрівача знаходиться перемикач режимів роботи
  6. Управління термостатом: лівий перемикач керує термостатом
  7. Діапазон температур: температура повітря на виході нагрівача. Параметр який в більшості випадків невраховуваних споживачем
  8. Клас захисту: IPX4 - клас захисту для електроприладів. 1-я цифра Х - відсутність захисту від проникнення твердих частинок (не слід нічого пхати в прилад), 2-я цифра 4 - захист від проникнення води "витримує до бризок включно"

Приклад: приміщення 1000 м³ з хорошою теплоізоляцією для ΔT = 30 ° С (-15 ° С поза приміщенням, + 15 ° С бажану всередині), вимагає теплової потужності близько 30 кВт: таким чином бажано поставити 2 шт. обігрівача B 15 EPB. І також для приміщення 1000 м з поганою теплоізоляцією для ΔT = 30 ° С (-15 ° С поза приміщенням, + 15 ° С бажану всередині), вимагає теплової потужності близько 60 кВт: бажано поставити 3 шт. обігрівача B 22 EPB. Характерна помилка покупця: так як обсяг 1000 м, то вибирають B 5EPB у якого потік повітря 510 м³, і передбачає, що протягом 2 годин, вентилятор прожене крізь тени весь об'єм повітря, нагріваючи його таким чином. Таке можливо якщо немає взагалі тепловтрат. У реальному житті відбувається наступне: нагріте повітря до 35 градусів виходячи з обігрівача поширюючись по об'єму приміщення, віддає теплову енергію всім контактіруемие тілам, при цьому природно остигає. При великих тепловтрат цей процес може настільки затягнуться, що за передбачуваними Вами дві години, температура підніметься всього на кілька градусів.

Пропоную Вашій увазі таблицю теплової потужності, необхідну для різних приміщень:


Як видно з таблиці, чим гірше теплоізоляція - тим потужніше необхідний обігрівач. При поганій теплоізоляції малопотужний обігрівач може взагалі не нагріти повітря, тому що тепловтрати рівні нескінченності.

Параметри вказані в таблицях відносяться до електричних теплових гармат торгової марки Майстер (Польща), але нагрівачі інших торгових марок дотримуються тих же самих характеристик і формул для розрахунку тепловтрат, різниця може бути тільки у величині.

Висновок: вибираючи електричний тепловентилятор, розраховуйте теплову потужність, а не потік вентилятора. Набагато вигідніше потужним приладом швидко нагріти повітря, ніж малопотужним цілодобово проганяти вентилятором його крізь тени.

Бажаю Вам правильного вибору при покупці. Прислухайтеся до порад фахівців компанії Електромакс