Досить часто споживачі задають собі питання: якаої продуктивності придбати мотопомпу. Відповідь в інтернеті знайти не так легко, як хотілося б, справа в тому, що дуже мало статей які повністю озвучують порядок підбору мотопомпи та таблиці для розрахунку. В більшій кількості це комерційні статті які подають тільки часткову інформацію, і для отримання бажаного результату потрібно прочитати з десяток статей вибираючи з кожної крихти корисної інформації. Я постараюся полегшити процес підбору в своїй статті, наведу приклад і напишу, на що необхідно звернути увагу.

Залежно від технічних можливостей, мотопомпи поділяються на кілька видів: високонапірні, для перекачування хімії і т. д. В статті я опускаю всі ці тонкощі і звертаю увагу на розрахунок потужності, а знаючи потужність підберемо і мотопомпу.

Порядок дій для підбору мотопомпи

  1. Визначаємо висоту всмоктування (Не – еквівалентна висота)
  2. Визначаємо продуктивність мотопомпи (необхідну кількість води на виході)
  3. Підбираємо потужність мотопомпи (за графіком залежності висоти від продуктивності)
  4. Знаючи потужність підбираємо модель мотопомпи

Для початку визначте висоту всмоктування (а чи високо насос знаходиться над точкою забору води). Середня висота всмоктування, закладена виробником, дорівнює 7 метрів, а максимальна, обмежена фізикою (8 м.). Значення (H) — це максимальне значення нагнітання рідини, дорівнює сумі висоти нагнітання (Hd) і висоти всмоктування (Hs), або іншими словами, висота від поверхні води до найвищої точки трубопроводу.


При збільшенні висоти нагнітання (H) знижується продуктивність (Q), тому що водяний насос повинен, крім цього ще і долати тиск водяного стовпа. Але і це ще не все! Не забувайте про втрати з-за гідравлічного опору шланга, а також вигинах і розгалуженнях (K). Купуйте краще шланг гладкий усередині і армований ребристий зовні - що надає їй міцність і зменшує гідроопір. Ніколи не допускайте, щоб шланг, який забирає воду, пропускав повітря, потрібно, щоб він був повністю занурений. Якщо повітря потрапить в трубу, він створит водяний міхур, і потік води який підніметься за міхуром, при ударі об крильчатку, може вивести її з ладу.

Не забувайте, суха робота для помпи дуже небезпечна! Помпа охолоджується безпосередньо водою. Тому, для більш легкого старту, на початку її роботи залийте в горловину воду.

Основні вихідні дані. Вибір конкретної моделі мотопомпи, в основному, залежить від цілей її застосування і конкретних умов:

  • гранична продуктивність (л/хв)
  • висота стовпа рідини між місцем розташування мотопомпи та точкою викиду
  • величина втрат за час передачі води (опір в трубах, з'єднаннях і кранах)

Наведемо формули для розрахунку висоти всмоктування:

Нє = Н + 0,25 L

де

  • Нє – еквівалентна висота

H = Hs + Hd + Pr

де

  • H - висота точки викиду від поверхні забору рідини;
  • Hs - висота розташування помпи по відношенню до рівня забору води;
  • Hd - висота від місця розташування помпи до рівня викиду;
  • Pr - тиск води на виході в точці викиду (1 бар=10 м).

L = Ls + Ld + K

де

  • L - повна довжина шланга від точки забору до місця викиду;
  • Ls - довжина трубопроводу від точки забору води до мотопомпи;
  • Ld - довжина трубопроводу від мотопомпи до точки викиду;
  • K - еквівалентне значення гідравлічних втрат в метрах (таблиця1). Гідравлічні втрати (До) - це втрати при гідравлічному опорі в трубопроводах, кранах, з'єднаннях, що виникають у процесі перекачування рідини.

Продуктивність насоса: підбір залежить від виду роботи та часу який затратите на виконання робіт. Якщо Вам необхідно перекачати воду, то тут відіграє роль час, тому потрібна помпа з великою продуктивністю. Набагато складніше при поливі, для підбору необхідно знати споживання і тиск води на кожному дощувачі, а так само враховувати довжину шланга. А при подачі води в будинок, важливий параметр тиск.

Підбір потужності: З кожним насосом йде інструкція та графік з технічними характеристиками. За графіком можна дізнатися залежність висоти підйому і витрати води. Знаючи, які роботи буде виконувати насос, за графіком підбираємо насос.

Знаючи всі критерії переходимо до вибору самого насоса.

Розглянемо приклад:

Мотопомпа для забору води знаходиться на ділянці для поливу з висотою (Hs) = 2 м над водоймою. Забірний шланг довжиною (Ls) = 4 м. Довжина подаючого шланга (Ld) = 20 м. На кінці шланга знаходиться дощуватель AquaContour automatic(Pr=2 бар) (витрата 600л/год при 2 бар – з технічного опису дощовиків) (1бар=10 м), Hd = 0, т. к. шланг лежить на землі.

Визначимо загальну висоту підйому води:

H = Hs + Hd + Pr = 2+0+20=22 м

Розрахуємо коефіцієнт гідравлічних втрат у трубопроводі:

K=K1+K2+...+Kn = 0,5+3+2,4=5,9 м, де

  • К1 = 0,5 – вхід води в трубу з ємності (Табл.1.)
  • K2 = 3 – дощуватель, прирівнюється до крану (Табл.1.)
  • K3 = 2,4 – втрати в лінії на 24 м (10 м горизонтального прокладання – 1 м тиску).

Знаходимо повну довжину трубопроводу:

L = Ls + Ld + K = 4+20+5,9=29,9 м,

Встановлюємо еквівалентну висоту підйому води:

Нє = Н + 0,25 L = 22+0,25х29,9 = 29,4 м (приймемо 30м),

Вибираючи мотопомпу слід врахувати параметри висоти підйому Нє (30 м), витрата дощовиків (600 л/год) з графіка залежності продуктивності від висоти, який є в технічному описі до мотопомпи. У нашому випадку ми обираємо мотопомпу Daishin для чистої води:

На графіку величина витрати (л/хв), тому переводимо: 600 л/годину = 10 л/хв

З графіка продуктивності бачимо, що при Нє 30 м, мотопомпа DAISHIN SCR-50HX прокачає приблизно 140 л/хв, при потребі 10 л/хв, що цілком задовольняє нашим умовам, мотопомпа DAISHIN SCR-80HX прокачає приблизно 190 л/хв, а ось мотопомпа DAISHIN SCR-100 не підходить за величиною напору, її МАХ = 28м. Вибираючи мотопомпу DAISHIN SCR-50HX ми маємо запас по продуктивності, що дає нам можливість на такій довжині лінії - 24 м, і при такому ж тиск - 2 бар, використовувати інші дощувачі більшої продуктивності, аж до 140 л/хв. Якщо у Вас немає в планах змінювати умови роботи, то можна вибрати іншу мотопомпу яка задовольняла б умові: напір - 30м, продуктивність: 10 л/хв.

Висновки: Таким чином можна правильно самостійно розрахувати і підібрати мотопомпу або насос. Головне, що б довжина шлангів, напір на дощовики, обсяг подачі води, задовольняли параметрами мотопомпи.

З будь-яких питань: яку купити мотопомпу, де купити мотопомпу, яка краще мотопмпа для поливу, мотопомпа для можаротушения, дизельна мотопомпа та ін., можна проконсультуватися у наших менеджерів.