Не заглиблюючись у деталі, ми звернемо увагу на основні моменти, про які варто пам'ятати при підборі генератора

Перший крок: Щоб правильно вибрати і купити електростанцію, перш за все потрібно визначити, для яких приладів ви плануєте її використовувати. У свою чергу, прилади поділяємо на три категорії:

1) РЕЗИСТОРНІ

З такими приладами працювати найпростіше — вони споживають електроенергію стабільно (їм не потрібна додаткова потужність для запуску). Якість їх роботи не залежить від якості харчування, тобто від амплітуди і частоти струму. До таких приладів відносяться:

  • Лампа розжарювання
  • Тостер
  • Обігрівач

2) РЕАКТИВНІ

Це прилади з електромотором. Їх робота дуже залежить від якості харчування, тобто від амплітуди і частоти струму. Недостатня напруга спричиняє вібрацію і, в свою чергу, неякісну роботу електромотора. А це означає, що мотор не може досягти максимальної швидкості або моменту обертання, яке призводить до перегріву і скорочення терміну служби приладу. Крім цього, реактивні прилади потребують для пуску додаткової потужності, але після запуску двигуна вона вже стає
непотрібною. До таких приладів відносяться:

  • Електроінструмент
  • Холодильник/морозильна камера
  • Кондиціонер воздухасварочные апарати

Такі прилади, як електропила і дриль, теж відносяться до реактивним. Їх фактична потужність може бути незначною, але для запуску вони потребують 2-5 разів більшої потужності.

3) ЕЛЕКТРОННІ

Такі прилади дуже чутливі до якості струму. Для їх правильної та стабільної роботи потрібно стабільне живлення. До таких приладів належать:

  • Комп'ютер
  • Телевізор
  • Цифрові аудіо - і відео програвачі

До цієї категорії необхідно поставитися з особливою увагою. Справа в тому, що далеко не кожен генератор зможе забезпечити "правильним" струмом такі прилади, у результаті або прилад не вмикається, або виходить з ладу. Для точної техніки рекомендуємо використовувати інверторні електростанції

Підсумок: перед тим як купити генератор (електростанцію) визначаємося з тим, де і як вона буде працювати. Приклад: електростанція потрібна для дачі, нам потрібно підключити садовий електроінструмент, світло, холодильник і телевізор.

Виконуємо розрахунок:

  • інструмент в середньому потужністю 1-1,5 кВт, враховуючи пускові струми максимальна напруга 2,5-3,5 кВт
  • світло з телевізором споживають не багато, до 2-х кВт
  • залишається холодильник, на нього теж запас потужності з урахуванням пускових струмів, максимум 3 кВт.

Тепер беремо до уваги те, що всі прилади працювати одночасно не будуть, отримуємо, максимальне навантаження до 3,5 кВт. Ось і відповідь: потрібен генератор з максимальною потужністю 3,5 кВт.

Пропоную Вашій увазі таблицю для швидкого підбору генератора, в залежності від використання приладів:

Крок другий: розберемося з основними характеристиками міні електростанцій

МАКСИМАЛЬНАЯ І НОМІНАЛЬНА ПОТУЖНІСТЬ

Хоч в рекламі зазвичай вказують максимальну потужність міні електростанції, в переліку специфікацій ви також знайдете «номінальну потужність». Саме вона і визначає, чи зможе ця електростанція потрібний час повноцінно живити ваші прилади.

МАКСИМАЛЬНА ПОТУЖНІСТЬ Максимальна потужність, яку міні електростанція здатна генерувати короткий час (не довше 30 хвилин).
НОМІНАЛЬНА ПОТУЖНІСТЬ Потужність, яку мініелектростанція забезпечує тривалий час; зазвичай становить 90% від максимальної потужності.

ТИП ПРИЛАДІВ І СИСТЕМА СТАБІЛІЗАЦІЇ напруги

У таблиці внизу вказана відносна придатність кожної системи стабілізації напруги для різних типів споживачів струму:

КОНДЕНСАТОР / ІНДУКТОР

Конденсаторні і індуктивні міні електростанції є найпопулярнішими в промисловості. Вони є надійними і економічними через простоту технології. Такі мініелектростанціі найкраще підходять для харчування резисторних споживачів струму.

Автоматичний І ЦИФРОВИЙ РЕГУЛЯТОР НАПРУГИ (Avr / d-avr)

Багато міні електростанцій обладнані автоматичним регулятором напруги (AVR). Електронний блок управління AVR робить вихідна напруга стабільніше і менш залежною від навантаження. А це означає, що вам доведеться рідше боротися з наслідками її перепадів. А новітня технологія цифрової регуляції напруги (D-AVR) має кілька переваг у порівнянні з традиційним AVR, зокрема, мінімізує миготіння ламп розжарювання

ПРОГРАМОВАНИЙ Автоматичний РЕГУЛЯТОР НАПРУГИ (I-avr)

Поєднавши власну технологію D-AVR і двигун I-GX з електронним модулем розпалювання (I-governor), Honda випустила лінійку електростанцій з першокласними вихідними характеристиками, зі стабільним напругою і частотою струму. Ідеальні для будівництва, аварійно-рятувальних служб, готельного бізнесу, резервного енергопостачання і харчування чутливих електроприладів.

ЦІКЛОКОНВЕРТОРИ

Це запатентована система, розроблена компанією Honda на основі инверторной технології із застосуванням спрощеного електронного регулятора напруги. Завдяки цьому ціклоконверторние генератори більш компактні, більш легкі і мають кращі характеристики, ніж електростанції з AVR, оскільки форма вихідного сигналу не залежить безпосередньо від швидкості обертання двигуна. Такі міні-електростанції однаково добре підходять як для промислового, так і для побутового, використання.

ІНВЕРТОР

Інверторні електростанції - революційна технологія винайдена в 1987 році. Вони продукують якісний стабільний струм, незалежний від частоти обертання двигуна. Завдяки інноваційній конструкції генератора стало можливим майже вдвічі зменшити його розмір, зробивши мініелектростанції виключно компактними. Вони найкраще підходять для підключення чутливого електронного обладнання, наприклад, комп'ютерів. Інверторні міні електростанції мають також багато інших переваг, у порівнянні з традиційними моделями: низький рівень шуму, меншу вагу і більш ефективне споживання палива.

Висновок: З'єднаємо всі воєдино і отримаємо наступний хід дій

  1. де і як використовуємо генератор
  2. підсумовуємо загальне навантаження
  3. підбираємо генератор по потужності і по системі стабілізації
  4. шукаємо кращу пропозицію, знаходимо на нашому сайті і робимо замовлення

Ось і весь алгоритм підбору і покупки генератора (міні електростанції), якщо в ніж заплуталися, пишіть в коментарях, все разом і обговоримо.