Найчастіше, коли на вулиці піднімається температура до плюсової, в приміщеннях з центральним опаленням батареї вже не такі гарячі, і значення на градуснику всередині квартири приблизно від +12 до +17 градусів. Це створює дискомфорт, а вихід з такої ситуації - додаткові джерела тепла. Щодо дачних будиночків, в більшості з них опалення взагалі немає, а після зими стіни промерзли, і найчастіше, при нагріванні масляними обігрівачами, рахунки за електрику нікого не радують. Вихід із ситуації є, системи опалення не стоять на місці, постійно з'являються нові розробки, які допомагають економити. Про це ми і розповімо докладно в статті

У разі, коли немає автономної системи опалення, за допомогою якої ми б змогли, на свій розсуд регулювати температуру, на допомогу приходять обігрівачі. Їх можна встановлювати і переміщати, регулювати температуру на кожному або приєднувати до системи, вони прості в обслуговуванні і догляді.

Більш детально розглянемо види обігріву та обігрівачі які представлені на ринку теплотехніки.

Існує три простих виду передачі тепла:

  •  Конвекція - нагрівається повітря, яке поширюючись по приміщенню, нагріває його. Найпопулярніші серед обігрівачів: масляні (гріється тен, який нагріває з почату рідину всередині обігрівача, потім повітря навколо обігрівача і тільки потім предмети), конвектора (тен нагріває повітря, потім повітря нагріває предмети), тепловентилятори
  •  Теплопровідність - найпопулярніший представник: тепла підлога
  •  Теплове випромінювання - це інфрачервоні обігрівачі, які гріють в першу чергу предмети, а тільки потім від нагрітих предметів гріється повітря. Тут потрібно розрізняти два види - короткохвильові (ті, які світяться) (UFO, Beco, Sunny і д.р.) і довгохвильові або темні, закриті (Билюкс, Еколайн, Frico і д.р.) середньохвильова діапазон, практично не представлений на ринку.

Конвекція або конвекційний обігрів

Це той обігрів до якого ми звикли з самого дитинства: батареї центрального опалення, різного роду обігрівачі. Фізична сторона такого обігріву виглядає приблизно так: повітря, нагріваючись стає легше і піднімається в гору, до стелі, від туди, охолоджуючись, опускається в низ, поступаючись місцем знову нагрітому повітрю. Таким чином, температура під стелею буде завжди вище, ніж на підлозі. І, відповідно, чим вище висота стелі, тим потужніше потрібен обігрівач.

Інфрачервоний обігрів (Теплове випромінювання)

Його ще називають інфрачервоним, не варто плутати з ренгеновскім випромінюванням, або, з ультрафіолетовим. Інфрачервоне тепло випромінює кожен нагрітий предмет: киплячий чайник, лампочка, навіть та ж батарея центрального опалення, тільки у батареї буде 90% - це конвективний нагрів, а 10% - інфрачервоний. А у інфрачервоних обігрівачів навпаки, 90% - інфрачервоний і 10% - конвективний.

Розглянемо фізичну сторону такого обігріву: У переважній більшості випадків інфрачервоні обігрівачі встановлюють на стелю, в деяких - на телескопічну ніжку або кут між стіною і стелею. При установці на стелю всі промені спрямовані в низ, повітря, для інфрачервоного обігріву, це прозоре середовище, тому в першу чергу гріються предмети, які знаходяться в зоні дії обігрівача. Нагріваючись, предмети будуть самі випромінювати тепло (природна конвекція) і тепле повітря, підіймаючись до стелі, буде остигати. Таким чином отримуємо координально відміну порівняно з конвективним обігрівом.

Всі інфрачервоні обігрівачі, по довжині хвилі, можна розбити на три групи: довгохвильові, середньохвильові, короткохвильові. Це дуже важливо, тому що кожна з груп має свою область застосування, і плутати не рекомендується.

Короткохвильові обігрівачі (нагрів від 700 до 1200 градусів на поверхні)
Під час роботи вони випромінюють тепло і світло, тому їх ще називають світловими, карбоновими або галогеновими .. Одна з лідируючих торгових марок, які представляють на українському ринку такі обігрівачі, це UFO. Область застосування таких обігрівачів: вуличний або локальний (точковий) обігрів. Вони гріють безпосередньо туди, куди направити, а через коротку хвилі, нагрів предметів (вглиб), незначний, при виключенні обігрівача, приміщення швидко остигає.

Довгохвильові обігрівачі (нагрів до 300 градусів на поверхні)
Під час роботи немає світла, через цю властивість їх називають темними. Одна з лідируючих торгових марок, які представляють на українському ринку такі обігрівачі, це Билюкс. Область застосування: опалення житлових і виробничих приміщень, там, де люди перебувають тривалий час. Ефективні при повному обігріві площі, використовується як система опалення. Великим плюсом обігрівачів є те, що вони здатні прогрівати предмети до 4-х сантиметрів, тому, після відключення, приміщення тривалий час зберігає тепло. Для зручності і автоматики процесу роботи, інфрачервоні обігрівачі використовуються разом з терморегуляторами

Тепер давайте порівняємо кілька обігрівачів, і зрозуміємо, який краще зможе впоратися з поставленим завданням обігріву дачі або підняттям температури в квартирі і офісі в період міжсезоння.
Візьмемо три найпопулярніших на ринку обігрівача: Обігрівач масляний Delonghi - 2 кВт, UFO Line 1200 - 1,2 кВт і Билюкс Б 1000 - 1 кВт.

Для прикладу: візьмемо невеликий дачний будиночок, що складається з двох кімнат (12 м.кв та 8 м.кв) та веранди. Стіни зроблені з цегли (в одну цеглину), вікна дерев'яні, дах без утеплення, але в хорошому стані, висота стелі в кімната дорівнює 2,8 м. Сім'я приїжджає на дачу на вихідні.

Завдання: нагріти кімнату 12 м.кв. до температури + 20 градусів, і утримувати комфортну температуру протягом двох днів, за умови зовнішньої температури повітря вночі +5 градусів і вдень +15 градусів.

Рішення:
У кожній з категорій відбору виберемо найкращий обігрівач, він отримає 2 очки, за друге місце 1-о очко, за трете - 0 очок.

Перше місце Друге місце Трете місце
Критерії відбору Масляний обігрівач Обігрівач UFO Білюкс Б 1000
Принцип нагріву Гріє себе потім повітря
(Більш детально розписано вище)
Точковий нагрів.
Куди світить, туди і гріє
Прогріває предмети.
При тривалому використанні
комфортна температура
у всьому приміщенні.
 Час нагріву Через 20 хв - тепло біля обігрівача,
через 40 хв - тепло в кімнаті  
Швидкий нагрів. На протязі 5 хв тепло відчувається там куди спрямований. Через 10 хв - тепло біля обігрівача, через 30 хв - тепло в кімнаті
 Безпека Не можна накривати,
займає місце під ногами
Потрібно встановлювати на
безпечній відстані. займає
простір
Установка на стелі, безпечний.
Не займає місця
Вплив на людину Немає побічних дій Не бажано довге перебування людини
під впливом короткохвильових обігрівачів.
[Гігієна праці: Підручник. А.М. Шевченко, С.В.
Алексєєв та ін. За ред. А.М. Шевченко.К .: 1993.С]
позитивно
довгохвильові обігрівачі
використовуються в медицині
Покращує кровообіг в організмі
 Споживання Номінал: 2 кВт
З регулятором: 1,5 кВт
Номінал: 1,2 кВт
З регулятором: 0,8 кВт
Номінал: 1 кВт З регулятором: 0,3 кВт
 Термін служби  2-5 роки 1-4 років До 25 років
Ціна* 542 грн 885 грн 990 грн

* - ціна взята за грудень 2010 року

проаналізуємо:

  • Принцип нагріву: перше місце займає Інфрачервоні обігрівач Білюкс, так як прогріваючи предмети він створює комфорт, будь то крісло за яке ви сядете дивитися телевізор, або ліжко в яку ляжете спати, або навіть підлогу по якій ходите. Теплі предмети створюють комфорт. І якщо ви, виходячи з кімнати, відкриєте двері, тепло залишиться всередині, а не вийде, як це відбувається з теплим повітрям при нагріванні конвектором. Ще одним великим плюсом є те, що при виключенні обігрівача, тепло залишається до тих пір, поки не охолонуть предмети. При нагріванні короткохвильовим обігрівачем UFO, такого ефекту не буде. Тепло буде до тих пір, поки включений обігрівач. Детальніше про Билюкс можна подивитися тут
  • Час нагріву: лідер, короткохвильовий обігрівач, тепло відчувається в перші секунди включення.
  • Безпека: дуже важливий фактор. При обігріві БіЛюкс гріється передня пластина від 200 до 300 градусів. При дотику можна отримати опік, але так як вона знаходиться на стелі, це зробити не можливо, за винятком навмисного бажання
  • Вплив на людину: інфрачервоний обігрів - це тепло від нагрітих предметів. Людина, сам по собі, теж випромінює тепло в довгохвильовому інфрачервоному діапазоні. Тому тепло від обігрівачів Білюкс, він сприймає як своє. А при виборі: погано, ніяк і добре - ми віддали свій голос за добре. Більш детально про вплив на людину інфрачервоного обігріву дивіться статтю: Про шкоду і користь інфрачервоних обігрівачів.
  • Споживання: Знову Билюкс. Тут кілька чинників економії: по-перше - принцип дії, по-друге - нагрівання предметів. При першому включенні обігрівач буде працювати по максимуму і споживати номінал потужності - 1 кВт, після того як він нагріє предмети, тепло від предметів буде саме гріти кімнату, і обігрівач відключається, завдяки регулятору температури. Наступне включення обігрівача відбудеться тільки тоді, коли предмети охолонуть. На практиці це співвідношення 1/3 за умови -18 градусів на вулиці +20 в середині. При зміні температури на вулиці співвідношення може змінюватися. Приклад: 0 градусів на вулиці + 20 в нутрії - співвідношення споживання 1/5.
  • Термін служби: я займаюся інфрачервоними обігрівача Билюкс більше 5-ти років, на моєму досвіді можна на пальцях перерахувати обігрівачі які пропрацювали рік і почали давати збій. Гарантія на обігрівачі 3 роки. У UFO ситуація йде інакше, нагрівальний елемент має час напрацювання відмовитися: у кожного користувача воно своє, але максиму з яким я стикався - це 4-ри роки.
  • Ціна: тут і «до бабки ходити не потрібно», все знають про низьку ціну масляних обігрівачів і про рахунки за електрику.

Підводимо підсумок і підрахунок балів:

Перше місце - Довгохвильовий обігрівач Білюкс Б 1000: 11 балів
Друге місце - Масляний обігрівач Delonghi: 6 балів
Третє місце - Короткохвильовий обігрівач UFO Line 1200: 4 бали

Виходить така картина: чим дешевше обігрівач тим більше він споживає електрики. І навпаки, інфрачервоний обігрівач Білюкс, найдорожчий серед відібраних обігрівачів, але в той же час, найекономічніший.

Робіть свій вибір, і нехай він буде найкращим!