З кожним роком ми все частіше чуємо фразу: інфрачервоні (ІЧ) обігрівачі або інфрачервоні (ІЧ) системи опалення. Ми чуємо про те, що вони економічні і безпечні, про те, що можна створити точковий або локальний обігрів в приміщеннях, про те, що вони абсолютно безпечні для людей. Чи так це? Давайте розберемо питання про вплив інфрачервоних променів на організм людини.

Для початку, потрібно зрозуміти, що таке інфрачервоне тепло або інфрачервоне випромінювання:
«Інфрачервоне випромінювання» також називають «тепловим» випромінюванням, так як інфрачервоне випромінювання від нагрітих предметів сприймається шкірою людини як відчуття тепла. При цьому довжини хвиль, що випромінюються тілом, залежать від температури нагрівання: чим вище температура, тим коротше довжина хвилі і вище інтенсивність випромінювання. » - взято з Вікіпедії.

Яскравий і зрозумілий приклад для кожного з нас - це сонце. Воно повністю показує роботу кожного з інфрачервоних обігрівачів. Але і тут потрібно розрізняти інфрачервоні і ультрафіолетові промені, саме інфрачервоні передають тепло!

Тепер безпосередньо про обігрівачі та їх вплив на людину.
Всі інфрачервоні обігрівачі ділять на три типи:

  • короткохвильові: λ = від 0,74 до 2,5 мкм (температура нагрівання-го елемента понад 800 ° С)
  • середньохвильові: λ = від 2,5 до 50 мкм (температура нагрівання-го елемента до 600 ° С)
  • довгохвильові: λ = від 50 до 2000 мкм (температура нагрівання-го елемента менше 300 ° С)

Короткохвильові і середньохвильові ІЧ обігрівачі

Область застосування: локальний або вуличний обігрів. Завдяки високій інтенсивності теплового потоку вони зможуть впоратися з «суворими» умовами - вулиця, або при нагріванні зони у великому приміщенні.

Вплив на людину: «Не бажано тривале перебування людини під впливом короткохвильових обігрівачів» (Гігієна праці: Підручник: А.М. Шевченко, С.В. Алексєєв та ін. За ред. А.М. Шевченко: 1993.С) Короткохвильове інфрачервоне випромінювання, на відміну від довгохвильового інфрачервоного випромінювання, може викликати почервоніння шкіри в місці опромінення. Причина цього в тому, що капілярні судини розширюються, посилюється кровообіг. Незабаром на місці опромінення може з'явитися пухир. Так само, при попаданні короткохвильових інфрачервоних променів на органи зору, може виникнути катаракта. Важливі моменти які необхідно дотримуватися при обігріві короткохвильовими обігрівача - це відстань від обігрівача до людини і час перебування людини під обігрівачем. Точні дані можна дізнатися з каталогів по продукції або у фахівців. Якщо в двох словах, формула досить проста: чим ближче обігрівач, тим менше час. Перераховані вище, можливі наслідки від впливу короткохвильового ІК обігрівача, не слід плутати з впливом довгохвильового ІК обігрівача.

Довгохвильові ІЧ обігрівачі

Область застосування - система опалення для житлових і виробничих приміщень, там, де люди перебувають тривалий час. Ефективні при обігріві всієї площі в приміщенні.

Вплив на людину: Науці невідомі які-небудь негативні впливи довгохвильового інфрачервоного випромінювання на організм людини. Більш того, зараз довгохвильове інфрачервоне випромінювання знайшло дуже широке поширення в медицині (хірургія, стоматологія, інфрачервоні лазні), що говорить не тільки про його нешкідливості, але і про корисну дію на організм.

Довгі хвилі найбільш глибоко проникають в організм, викликаючи його максимальний прогрів. Саме на цій властивості заснований ефект теплового лікування, широко використовується в фізіотерапевтичних кабінетах наших і зарубіжних клінік. Важлива характеристика інфрачервоного випромінювання - довжина хвилі (частота) випромінювання. На думку співробітників НДІ медицини праці при Академії наук, інфрачервоне випромінювання позитивно діє на організм, якщо довжина його хвилі не перевищує довжини хвилі, що виділяється самою людиною. Тому можна отримати явище,що називається «резонансним поглинанням», при якому зовнішня енергія буде активно поглинатися тілом: Інтенсивність випромінювання людського тіла в інфрачервоному спектрі знаходиться в діапазоні від 70 до 200 мкм, максимальне випромінювання в діапазоні від 90 до 115 мкм.

Сучасні дослідження в галузі біотехнологій показали, що саме далеке інфрачервоне випромінювання має виключне значення в розвитку всіх форм життя на Землі. З цієї причини його називають також біогенетичними променями або променями життя. Наше тіло саме випромінює довгі інфрачервоні хвилі, але воно саме потребує також і в постійному підживленні довгохвильовим теплом. Якщо це випромінювання починає зменшуватися чи ні постійного підживлення їм тіла людини, то організм піддається атакам різних захворювань, людина швидко старіє на тлі загального погіршення самопочуття. Дальнє інфрачервоне випромінювання нормалізує процес обміну і усуває причину хвороби, а не тільки її симптоми.

Опалення з використанням інфрачервоного випромінювання особливо сприятливо впливає на підвищення імунної системи дітей, на здоров'я людей похилого віку, та осіб з ослабленим здоров'ям. ІК промені ефективно усувають запалення, при простудних захворюваннях пригнічується розмноження хвороботворних бактерій не тільки в організмі людини, але і в навколишній атмосфері. Має хороший косметичний ефект, поліпшується циркуляція крові в шкірному покриві, внаслідок чого, покращується колір обличчя, розгладжуються зморшки, шкіра виглядає молодшою. Застосування ІЧ-опалення сприяє оздоровленню ряду захворювань шкіри (псоріаз, алергія, нейродерміт і т.д.), загоєнню ран, порізів. Іонізуючи повітряний простір, таке захворювання, як алергія на пил, йде на спад. В ході дослідження інфрачервоних променів виявлені ефект: пригнічення росту ракових клітин, нейтралізація шкідливого впливу електромагнітних полів (телевізор, комп'ютер і т.д.), поліпшення здоров'я у хворих на діабет, нейтралізація наслідки радіоактивного опромінення, нормалізація тиску (гіпертонія, гіпотонія). Довгохвильове ІК-випромінювання абсолютно безпечно, надає м'яку оздоровчий вплив на організм здорових людей.

На закінчення хочеться сказати наступне: інфрачервоне випромінювання це одна зі складових частин звичайного сонячного світла. Практично всі живі організми знаходяться під впливом сонця і, отже, інфрачервоних променів. Більш того, саме без цих променів наша планета не прогрівається до звичних для нас температур, не прогрівається і повітря. Інфрачервоне випромінювання - природний вид передачі тепла. Нічого більше.

Білюкс -Жити тепло!